torsdag 12. desember 2013

Elementære fototekniske prinsipper - Horisont

Jeg skal ikke gå så veldig i dybden her, men jeg har bestemt meg for å skrive litt om noen få elementære regler for komposisjon og teknikk.
Jeg scroller meg ofte gjennom grupper og bilder på Facebook, og jeg ser ofte de samme feilene når det publiseres bilder. Ja, jeg vet at mange er bare ute for å ta noen "snaps", liksom bare som en dokumentasjon på hva de har opplevet, eller hvor de har vært osv.

Dette betyr ikke at man ikke skal prøve å få til litt bedre komposisjoner ved å kjenne til noen grunnprinsipper. En av de tingene jeg oftest ser feil på er skjeve horisonter. Dette gjelder spesielt ved fotografering av vann. Fotograferer du en vannhorisont, sørg for at horisonten er rett og vater. Dette er en svært vanlig feil. Her kommer noen eksempler:
Ser du på dette bildet, så er det tydelig at bildet heller ned mot høyre. Her har jeg fotografert en vannhorisont, og når man ser på bildet så får man følelsen av at alt vannet renner ut i høyre side av bildet. Dette kan tas hensyn til når man tar bildet, sørge for at horisonten er i vater, eller det går an å gjøre dette i etterkant ved å bruke et program for bildebehandling, f. eks. Lightroom.
Her er bildet rettet opp og vannlinjen i horisonten er i "vater".

Jeg skal ta et eksempel til:
Dette bildet kan i utgangspunktet se helt greit ut, men et øvet øye ser raskt feilen som er gjort nå bildet ble tatt. Følger vi vannlinjen og skogkanten på bildet så ser vi at dette heller svakt mot høyre. Om vi i tillegg ser på trærne på den lille odden som stikker ut, så ser vi også der at trærne heller svakt mot høyre. Altså enda en indikasjon på at bildet ikke er på plass sånn teknisk sett. At trærne heller innover kan også komme av forvrengning i objektivet. men følger vi alle stammene mot høyre, så ser vi raskt at dette ikke er tilfelle her. Dette bildet er altså ikke bra nok med tanke på det vi snakker om her. Jeg har rett og slett vært litt for tung på høyresiden når jeg tok bildet, eller jeg har plassert meg slik at jeg ikke har klart å holde kameraet helt i vater. Igjen så er dette kjapt å fikse i Lightroom:
Her er det gjort en korrigering, og bildet er rettet opp. Vannlinjen er rett, og trestammene er også rettet opp.
Ta en titt på bildene dine, og jeg føler meg ganske sikker på at du vil finne bilder som har disse feilene. Håper denne posten var nyttig :)

1 kommentar: