søndag 5. januar 2014

Når minnekortet krasjer........


At minnekortet krasjer er noe alle fotografer opplever før eller siden. Å fotografere f.eks. et bryllup eller en annen viktig hendelse eller jobb, og beskjeden "Card Error" dukker opp. Jeg har også hørt om tilfeller hvor fotografen har formatert feil kort. Dette er krise, eller rettere sagt et mareritt. Finnes det en måte å redde kortet på? I de fleste tilfeller går det faktisk an å få kopiert ut informasjonen og bildene som ligger på kortet som er ødelagt, og i denne artikkelen skal vi ta en titt på hvordan dette kan gjøres.

En formatering sletter ikke filene permanent!


Minnekort fungerer heldigvis slik at selv om du formaterer kortet, så ligger fremdeles alle dataene på kortet. En formatering fungerer rett og slett slik at man bare "masker" over den informasjonen som ligger på kortet, og etterhvert som du tar nye bilder blir den gamle informasjonen erstattet med den nye.
I praksis så betyr dette at om du har fylt opp minnekortet ditt med bilder, og foretar en formatering av kortet, så er kortet fremdeles fullt. Det er først når du begynner å ta nye bilder at den gamle informasjonen, eller innholdet på kortet blir erstattet med ny, og det du allerede hadde på kortet før formatering blir borte.

La oss f.eks si at du har 500 bilder på kortet ditt. Du formaterer kortet ved en feil, og du har har plass til nye 500 bilder på kortet. Du starter å fotografere, tar f.eks. 50 bilder før du skjønner at du har gjort en alvorlig feil ved å formatere kortet. Av de 500 bildene du hadde på kortet er 50 blitt erstattet med nye, og du kan fremdeles redde de 450 resterende bildene du hadde før du slettet alt.

Så, la oss nå ta en titt på hva du må gjøre om du skulle komme opp i en slik situasjon.

1. Stans fotograferingen og ta kortet ut av kameraet

Du må selvfølgelig stoppe med å fylle kortet med nye bilder. Ta kortet ut av kameraet!

2. Bruk en kortleser av god kvalitet og koble denne til PC'en din

Dersom kortet ikke leses av PC'en din, sett kortet tilbake i kameraet, og foreta en formatering av kortet i kameraet. Som nevnt ovenfor så sletter du ingen filer permanent ved å foreta formatering, og det er mulig å hente ut bildene ved hjelp av et egnet dataprogram

3. Bruk et program av god kvalitet til å redde dataene med

Det finnes mange aktører i dette markedet, noen er til og med gratis. Det programmet vi skal ta en titt på her heter Card Recovery Pro, og koster pr.dd ca 10 dollar.

Da skal jeg ta ta en liten gjennomgang på hvordan dette gjøres i praksis.

Først, last ned og installer Card Recovery Pro. Når dette er gjort, koble til din kortleser og sett inn kortet du vil redde data fra.

Når du har trykket på "Start Scan" knappen, så vil du få opp et nytt bilde hvor du velger hvilken stasjon du ønsker å redde data fra, eventuelt hva slags kamera du har, og selvfølgelig målmappe:


Når du har gjort dine valg, klikk på "Next". Programmet vil da starte med scanningen av den stasjonen du har valgt:


Da er programmet i gang med å scanne kortet. Dette kan ta litt tid, selvfølgelig avhengig av antall bilder du har, eller hadde på kortet, og selvfølgelig størrelsen på minnekortet.


Programmet er ferdig med å scanne kortet jeg hadde i kortleseren. Dette kortet var formatert, og programmet fant alle de slettede bildene. Både jpg og RAW filene mine fra dette kortet kan nå reddes. Neste steg er å trykke på "Recover". Alle filene vil da bli lagt i den målmappen du definerte før selve scanningen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar