Hva er brennvidde?

Brennvidde kan være litt komplisert, men dette er en veldig forenklet forklaring:
Kort forklart er brennvidde avstanden mellom linsens senter og brennpunkt.

For å definerer dette nærmere så er brennvidde avstanden mellom det optiske midtpunktet i objektivet og filmen – eller for de fleste som fotograferer med digitale kameraer, bildebrikken. I de fleste vanlige objektiver er det optiske midtpunktet omtrent der hvor blenderen sitter.

Så, hvilken praktisk betydning har brennvidden? Brennvidden bestemmer hvilken skala og bildevinkel ditt motiv blir gjengitt i, altså motivets relative størrelse. Noen år tilbake, i den tiden vi brukte film, ble de fleste kameraer levert med det som kalles et normalobjektiv. Definisjonen her er at brennvidden tilsvarer diagonalen av kameraets filmrute. I et tradisjonelt kamera med negativformat på 24 x 36 mm, så blir denne diagonalen 43,2 mm. Satte man på et objektiv med brennvidde på 43,2 mm var dette et «ekte» normalobjektiv, og som samsvarte med det menneskelige øyets oppfattelse av motivet gjengitt i normalt perspektiv.

Det som ble vanlig var at kameraprodusentene satte på et objektiv med 50 mm brennvidde, og dette ble definisjonen på et «normalobjektiv».
Andre objektiver der brennvidden er kortere en filmformatets diagonal regnes som vidvinkelobjektiver, det omvendte, når brennvidden er lengre en diagonalen er da teleobjektiver. Dette kan utdypes nesten i det uendelige, men meningen her var å gi en enkel innføring i hva brennvidde egentlig er.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar