Hvitbalanse (WB)

Da har vi kommet frem til det som kalles for hvitbalanse. På kameraet ditt har du en innstilling som er merket med WB (White Balance). Dette er enda en innstilling som påvirker bildene dine.
Ikke i form av hvor lyse eller mørke bildene blir, men hvitbalansen bestemmer hvordan fargene på bildet ditt skal være.
De fleste kameraer fungerer forholdvis grei med hvitbalansen satt til Auto, men det finnes mange situasjoner hvor du med fordel kan endre denne for å være sikker på at fargene blir korrekte.
Jeg er sikker på at du har opplevd at når du tar bilde inne så kan du lett få et veldig gul/orange fargestikk på bildene dine. Grunnen til dette er rett og slett at kameraet ikke klarer å tolke hva slags lys du fotograferer i.

Alle farger og lys har sin egen ''fargetemperatur'' som blir målt i Kelvin. For å forklare dette på enkel måte så har f.eks. en vanlig lyspære mye varmere lys enn et lysstoffrør.

Dette betyr at kameraet hele tiden må tolke eller måle det lyset du fotograferer i for at fargene skal bli riktige på bildet ditt. Fotografer bruker ofte det som kalles for gråkort når de skal finn korrekt hvitbalanse,
men vi skal ikke gå så i detaljer rundt dette.

Det som er viktig å vite er hvordan du endrer dette på kameraet ditt, og hva slags hvitbalanse du skal bruke.
Det hender sikkert ofte at du bruker blits? Skifter du da kameraets hvitbalanse for fotografering med blits?

Kameraet vil nok gi deg et brukbart resultat på Auto Hvitbalanse, men skifter du til hvitbalanse for blits så er du helt sikker på at fargene på bildet ditt vil bli korrekte.

Her ser du en grafisk fremstilling av fargetemperatur:
Dette er i hovedsak hva hvitbalanse dreier seg om. På kameraet ditt så har du forskjellige ferdig programmerte hvitbalanseinnstillinger.
I tillegg til disse forhåndsinnstilte verdiene for hvitbalanse, kan du også justere kelvinverdien manuelt. De fleste kameraer har også muligheter for spotmåling.
Som nevnt så fungerer det i de fleste tilfeller å ha hvitbalansen satt til Auto, men du kan med fordel endre dette etter hva slags lys du fotograferer i.

En av fordelene ved å ha korrekt hvitbalanse er f.eks. dersom du skal fotografere et portrett mot en farget vegg. Kameraet kan få problemer med å tolke lyset, og vil også måle fargetemperaturen på den røde veggen. Resultatet kan fort bli at du får et bilde som ser litt rart ut i fargene.
Et annet problem kan også være når du fotograferer på vinteren, og da spesielt bilder med snø. Snøen har en lei tendens til å bli blåaktig, og snø skal som kjent være hvit :)

Det hender at lysforholdene blir så vanskelige at det er nesten umulig å få tatt bilder som har helt korrekte farger. Beste måten å få til riktig hvitbalanse på er da ved å spotmåle.
For å finne ut hvordan du gjør dette så må du lese brukermanualen på kameraet ditt. Dette er forskjellige fremgangsmåter på dette i forhold til kameramerke og modell.

Her må du nesten teste ut lit selv hva som fungerer best.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar