Objektiver (Linser)

Først og fremst skal jeg nevne at det som sitter foran på kameraet ditt er et objektiv.
Inne i objektivet sitter linsene. Jeg vet at dette har vært et diskusjonstema rundt på forskjellige fotoforum, men jeg forholder meg til det jeg har lært selv over en periode på 30 år med fotografering. Så... i dette lille kompendiet så skal vi kalle det for objektiv.

Størrelse og type objektiv oppgis alltid i brennvidde, og brennvidden oppgis alltid i millimeter. Objektiver kan deles inn i 3 hovedkategorier:

• Vidvinkel
• Normal
• Tele

Vidvinkel kan deles inn i to kategorier:
• Vidvinkel
• Ultravidvinkel

Tele kan deles inn i tre kategorier:
• Kort/Moderat tele
• Tele
• Super Tele

Normal er som navnet tilsier, og har ingen underkategorier. Så, hvilke brennvidder snakker vi om i disse forskjellige kategoriene? Vær obs på at det finnes flere meninger i forhold til dette, så jeg har kun laget en liten pekepinn hva de forskjellige brennviddene representerer.

• 1-18 millimeter -Ultravidvinkel
• 19 – 35 millimeter -Vidvinkel
• 36 – 55 millimeter -Normal
• 56 – 125 millimeter -Kort Tele
• 126 – 300 millimeter -Tele
• Fra 301 millimeter -Supertele.

De fleste som kjøper seg et speilrefleks sett, altså kamera med objektiv, får med et
18 – 55 millimeter objektiv. Det vil altså si at dette objektivet dekker kategoriene
Vidvinkel og Normal. Når man kan justere brennvidden på et, så kalles dette for et
zoom objektiv.

Når man skal kjøpe seg et nytt objektiv, så bør man i første omgang tenke på hva objektivet skal brukes til. Skal jeg bruke objektivet til portretter, landskapsbilder etc.etc. Vet du at du skal fotografere i dårlige lysforhold uten å ha mulighet til å bruke blits, så må du ha et lyssterkt objektiv. Alle objektiver har en såkalt «blender». Det er blenderen som bestemmer hvor mye lys som slipper inn i kameraet gjennom objektivet. Blenderen består som regel av små justerbare metallskiver som ligger på hverandre, og det er hullet i midten som slipper lyset inn i kameraet ditt, og blenderåpning er alltid oppgitt i f nummer. Det som kan være litt vanskelig å huske er at blenderskalaen på en måte er litt omvendt av vanlig logikk. Det er nemlig slik at lavere f nummer betyr større åpning, og følgelig høyere f-nummer betyr mindre åpning.

På alle objektiver vil du se en masse nummer. Det er veldig viktig at du vet hva alle disse tallene betyr. Jeg skal prøve å forklare dette på en enkel måte. Nedenfor er det et bilde som illustrerer dette.

Når du skal velge deg et objektiv så vil det stå en del nummer på dette, og disse tallene vil fortelle deg hvor lysfølsomt objektivet er:
Objektivet som er avbildet ovenfor har ikke såkalt fast blender. For å forklare dette enkelt:

Størst blender på dette objektivet er f 3.5. Når det gjelder blenderåpning så er det slik at jo mindre f-tallet er, jo mer lys slipper inn gjennom objektivet. Det vil altså si at jo lavere dette tallet er, jo mer lysføltsomt/lyssterkt er objektivet. Det som er det rare med dette objektivet, er at det står 3,5 – 5,6. Så.. hvordan tolker man dette da? Joda, dette er veldig enkelt. Dette er som sagt et zoom objektiv. Når du har brennvidden på 18 millimeter, altså vidvinkel, så er maks blender på f 3,5. Altså ganske lyssterkt. 
Dersom vi starter å zoome, så vil denne f-verdien endre seg, og på maks zoom, altså 105 millimeter i dette tilfellet, så vil blenderåpningen endre seg til f 5.6, altså mindre lys slipper inn gjennom objektivet.

Med andre ord, objektivet slipper mindre og mindre lys inn i kameraet ditt jo mer du zoomer. Resultatet av dette blir at bildene dine blir mørkere og mørkere jo mer du øker brennvidde (zoomer)! For å kompensere for dette lystapet, så må lukkertiden eller ISO verdien endres. Disse tingene kommer jeg tilbake til etterhvert.

Jeg skal vise deg nok et eksempel:

Objektivet ovenfor er også et såkalt zoom objektiv hvor skalaen går fra 24 til 70 millimeter. Altså en kombinasjon av vidvinkel, normal og kort tele.
Det som skiller dette objektivet fra det foregående vi snakket om (bortsett fra annen brennvidde da), er at på dette objektivet så står det kun et (1) f nummer. På det forrige objektivet så sto det to, f 3,5 – 5,6, mens på dette objektivet så står det kun f 2,8. Hvordan skal vi tolke dette da?
Joda, igjen så er dette såre enkelt. Dette objektivet vil ikke endre F verdien når du zoomer. Altså, objektivet vil være like lyssterkt uansett hvilken brennvidde du velger. Største blenderåpning vil være f 2,8 uansett om du fotograferer på 24 millimeter eller på 70 millimeter. Bildene vil ikke bli noe mørkere når du zoomer inn sånn som på det forrige objektivet.

Slike objektiver som dette, som har fast blender uavhengig av brennvidde er beregnet for profesjonelt bruk, og det er slike objektiver de fleste fotografer bruker. Disse objektivene ligger også ganske høyt i pris i forhold til objektiver med variabel blender. Dersom du skal kjøpe deg et nytt objektiv, så er det derfor slike ting du bør ha tenkt gjennom på forhånd. Hva skal jeg bruke objektivet til.

Et eksempel på dette er at du f.eks. Liker å ta bilder på konserter. Konsertlokaler er alltid mørke, og vil kreve at du har lyssterke objektiver.
Kanskje du fotograferer bryllup, og skal ta bilder av brudeparet under vielsen. I kirken er det forbudt å bruke blits under selve vielsen, og du må derfor ha et objektiv som slipper så mye som mulig av lys inn i kameraet ditt for å få tatt de bildene du ønsker.

Så, en liten huskeregel til slutt i dette kapittelet:
Lavt f nummer betyr større blenderåpning, altså mer lys inn i kameraet.
Høyt f nummer betyr mindre blenderåpning, altså mindre lys inn i kameraet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar