onsdag 19. oktober 2016

Fotografering med telefon-hvor bra blir det?

En uke i solen! Som jeg har gledet meg til lange eksponeringer av klippevegger av lava, situasjonsbilder av livet langs stranden, og ikke minst på stranden kveldstid med alle sportsfiskerne som har lys på stangtuppene for å kunne se når fisken napper. Det kunne til og med hende at jeg kom til å ta noen bilder av solnedganger.Alt pakket og klart, objektiver, to kamerahus, stepringer og filtre for lange eksponeringen. Forrige gang jeg var her hadde jeg kun med meg min X100s med fast brennvidde på 23 mm. Denne gangen skulle jeg ha med meg hele pakken, alle brennvidder skulle dekkes, fra 10 til 300 mm. Alle batterier ble ladet, det gjelder å være godt forberedt!Alt utstyret ble pakket i min Retrospectiv bag for at det ikke skulle ta for mye plass, og at jeg kunne få med bagen som håndbagasje på flyet.

SJOKKET!

Dagen etter ankomst var det på tide å ta en gjennomgang på hva jeg skulle ta med meg i bagen på første utflukt. HVOR ER BATTERIENE??
Jeg kjente at det knøt seg i magen, batteriene og laderen lå igjen på kontoret hjemme i Sandefjord! I min iver etter å passe på at alt skulle være fulladet og i orden til turen, så var batteriene det siste jeg klargjorde før avreise, og nå lå de igjen i Norge. Jeg hadde kun et batteri stående i det ene kamerahuset. For dere som har erfaring med speilløse kameraer, i dette tilfellet en Fuji X-T1, vet at kun ét batteri blir litt i snaueste laget når man er på tur. Av erfaring vet jeg at det går med rundt tre batterier på en dagsutflukt for fotografering.
Kunne jeg evt. lade via en USB Kabel? Søk på nettet ble foretatt, men nei, det var ikke mulig å lade via en kabel. Batteriet må ut, og settes til lading i laderen. Ok, dette var fryktelig ergerlig. Hva gjør jeg nå? Jeg har et batteri, det betyr i beste fall 100 bilder. Nå må jeg virkelig planlegge hvilke motiver jeg ønsker å bruke kameraet på.

EN MULIG LØSNING

Jeg har en iPhone 5s, altså ikke siste modell, men den har et kamera som under ultimate forhold leverer helt greie bilder. Jeg sa ultimate forhold ikke sant? Det betyr at telefonens kamera må ta bilder på lavest mulig ISO, og det er jo ikke alltid så enkelt å få til når kamera appen ikke har noen innstillinger for dette. Så kom jeg til å tenke på at for en tid tilbake kjøpte jeg en litt mer avansert kamera app for min telefon, og den hadde en hel haug med innstillinger som jeg aldri hadde tatt meg tid til å sette meg inn i. Kanskje dette var anledningen for å forske litt nærmere på dette? Joda, frem med telefonen og åpne appen. Etter litt fikling fant jeg ut at her har jeg kontroll på det meste, lukker, ISO og hvitbalanse. Appen hadde også flere innstillinger for eksponeringsprogram, også manuell, eller manuell i den grad det går an å lage noe sånt på en telefon. Det var ikke kontroll for blenderåpning, men jeg hadde full kontroll på ISO, hvitbalanse og lukkertid. Da er mye gjort.

APPEN

Slik ser den altså ut. Etter å ha forsket en del på mulighetene denne appen har, så er det faktisk mulig å presse ut maks av hva som er mulig fra et mobilkamera. Den har ulike typer filtre, soft grade filtre, polafilter etc. Alle funksjoner jeg har på mine vanlige kameraer finnes her, bortsett fra muligheten til å påvirke blenderåpning.
NB – Denne appen lager stoooore bilder i TIFF format. Du får mye å jobbe med. Filstørrelsen på en iPhone 5s er rundt 35 – 40 Mb pr. bilde!

Nå var det på tide å teste ut i praksis det jeg har sagt tidligere, både som leder av Vestfold Fotoklubb, og som fotograf, det beste kameraet er faktisk det du har med deg! Nå var det på tide å teste om denne påstanden faktisk holder mål. Hvor bra blir egentlig disse bildene? Er de gode nok til å lage et feriealbum, og kanskje til og med en fotobok med ferieminnene?

Svaret på dette er faktisk ja! Dette var kanskje litt hell i uhell, jeg ble tvunget til å bruke det jeg hadde for hånden, og det jeg hadde var en litt tilårskommen iPhone 5s. Litt forsking og søk på nettet ble det, men jeg er veldig godt fornøyd med det jeg har klart å få ut av bildene tatt med telefonen.
APP BRUKT PÅ ALLE BILDER OVENFOR: 645 Pro Mk III. Jeg er litt usikker på om denne appen finnes for Android, med det finnes garantert noe tilsvarende. Link til app her: https://itunes.apple.com/us/app/645-pro-mk-iii/id518235205?mt=8

ANDRE MULIGHETER

Jeg hadde jo bestemt meg for å ta en del bilder med lang eksponering, jeg hadde jo med LEE filter og alt jeg måtte ha behov for, men uten batterier kommer man ikke så langt. Jeg gjorde også en del research på om det var mulig å bruke en telefon til dette. Svaret på dette er også ja, men det krever litt ekstrautstyr. Man er avhengig av et stativ. Heldigvis hadde jeg med meg min gorillapod, så det eneste jeg trengte var en holder for telefonen, samt en trigger av et eller annet slag. Det bugner jo av butikker som selger dette, og etter en liten tur innom ALE-HOP her i Torrevieja var jeg den stolte eier av bluetooth trigger, og en holder for å montere på min gorilla pod, til den nette sum av 5 euro. Igjen ble det litt prøving og feiling, men resultatet av dette var utrolig oppløftende. Det går faktisk an å ta ganske kule bilder med lange eksponeringer med telefonen. Nedenfor ser du et par eksempler på dette. Jeg vil lage en egen liten artikkel med mine erfaringer rundt dette, men den kommer litt senere, også med link til de forskjellige appene jeg har testet ut på dette.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar